Drang in de jeugdhulpverlening

Drang in de jeugdhulpverlening

Ter voorbereiding op de transformatie van de jeugdzorg ontstond de behoefte tot nadere definiëring van het begrip ‘drang’ zoals dat in de jeugdhulpverlening ingeburgerd is geraakt. In de praktijk worden hier immers verschillende dingen onder verstaan:
Een fase in de bemoeienis van een gezin? Een methode? Of een benadering? Of een attitude? Vanuit cliënten zijn er klachten over druk die op hen uitgeoefend wordt, onder de vlag van drang, om hulp te accepteren.

Jeugdzorg Nederland heeft met de Coöperatie Ouderkracht voor ’t kind, een organisatie van ouders voor ouders, het initiatief genomen om op basis van een discussie over drang een notitie op te stellen. Een werkgroep bestaande uit deelnemers uit diverse geledingen (BJZ’s, VNG, advocatuur en Raad voor de Kinderbescherming en natuurlijk vanuit de ouders) heeft zich gebogen over het onderwerp, met deze notitie als resultaat.

De inhoud hiervan is volledig de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemers. De werkgroep spreekt de hoop uit dat deze notitie zal fungeren als handvat voor ouders, jeugdigen, professionals en gemeenten die met drang te maken krijgen.

Naar het document

 

 

Submit a Comment